Plankstek med oxfilé och grönsaker

Historia om plankstek inom maträtter

Plankstek med oxfilé och grönsaker
Plankstek med oxfilé och grönsaker

Plankstek är en klassisk maträtt med anor som sträcker sig långt tillbaka i historien, och den har en intressant och mångfacetterad bakgrund. Här är en översikt över plankstekens historia och utveckling:

Ursprung och utveckling

 1. Amerikansk ursprung:
  • Plankstekens rötter kan spåras tillbaka till USA under 1800-talet, där man använde träplankor för att tillaga kött. Denna metod var särskilt populär bland nybyggare och jägare som lagade mat över öppen eld. Tekniken innebar att man placerade kött och fisk på en förvärmd träplanka och tillagade det över glödande kol eller en öppen eld. Träplankan gav köttet en unik smak och saftighet.
 2. Introduktion i Sverige:
  • Planksteken introducerades i Sverige på 1950-talet av den svenske kocken Nils Emil Ahlin, som hade blivit inspirerad av en liknande rätt i USA. Han började servera rätten på restaurang Operakällaren i Stockholm. Ahlin anpassade rätten för svenska smaker och serverade köttet på en varm ekplanka med potatismos och olika grönsaker.
 3. Utveckling i Sverige:
  • Under 1960- och 1970-talen blev plankstek en mycket populär rätt i Sverige, särskilt på finare restauranger och festliga tillställningar. Den klassiska svenska versionen av plankstek består av en rejäl bit oxfilé, potatismos som spritsas runt om köttet, baconlindade haricots verts, tomathalvor och ibland även bearnaisesås. Plankan serveras ofta direkt från ugnen på ett underlägg för att skydda bordet från värmen.

Ingredienser och tillagning

Den klassiska svenska planksteken består vanligtvis av följande ingredienser:

 • Kött: Vanligtvis oxfilé, men andra köttstycken kan också användas.
 • Potatismos: Spritsas runt om köttet på plankan.
 • Grönsaker: Vanligtvis baconlindade haricots verts och tomathalvor.
 • Sås: Ofta bearnaisesås eller någon annan smaksatt sås.
 • Planka: En ekplanka som förvärms i ugnen innan ingredienserna placeras på den.

Tillagning:

 1. Förbered Plankan: Blötlägg träplankan i vatten i några timmar för att förhindra att den brinner i ugnen.
 2. Förvärm Plankan: Sätt in plankan i ugnen på 200°C för att värma upp den.
 3. Tillaga Köttet: Stek eller grilla köttet till önskad stekgrad.
 4. Montera Plankan: Lägg det stekta köttet på den förvärmda plankan. Spritsa potatismos runt köttet och placera grönsakerna på plankan.
 5. Gratinera: Sätt tillbaka plankan i ugnen och gratinera tills potatismoset är gyllene och grönsakerna är genomvarma.
 6. Servera: Servera plankan direkt från ugnen, ofta med en klick sås på sidan.

Nutida variationer

Plankstek har utvecklats och anpassats med många variationer beroende på region och smakpreferenser. I dag kan man hitta plankstekar med olika typer av kött, fisk eller vegetariska alternativ. Rätten serveras fortfarande på restauranger och är även populär att laga hemma vid festliga tillfällen.

Sammanfattningsvis är plankstek en maträtt med en rik historia som kombinerar traditionella matlagningstekniker med moderna smaker och presentation. Den har behållit sin popularitet tack vare sin unika tillagningsmetod och mångsidighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *